sreda, 5. januar 2011

Nadaljevanje 1

The truth is "hate speech" only to those who have something to hide.
    Michael Rivero




Torej, če hočem  oddati pošten glas državi, rabim svoje mnenje. Za svoje mnenje pa rabim resnične podatke. Kje naj začnem iskati?  Iskreno ti povem, da ne vem...




Poznam en rek in sem prepričan, da ga poznaš tudi ti. Vse se vrti okoli denarja. En euro dam za kavico, 10 eurov za kosilo, 20 eurov za darilo prijatelju, 50 eurov za gorivo, 120000 eurov za novo stanovanje, itn. In zmeraj plačam še davek državi. Tako kot ga ti in vsi ostali. Verjamem, da se tako v drzavni blagajni nabere ogromno denarja.


Jasno mi je, zakaj placujem državi. Zato, da poskrbi zame. Ne vem pa, za kaj plačujem državi. Če bi vedel za kaj plačujem, bi vedel kam gre moj denar. In če bi vedel kam gre moj denar, bi vedel kaj se v moji državi dogaja. Tako bi si lahko ustvaril svoje mnenje o drzavi. Vedel bi kaj glasovati.


Torej, ugotoviti moram, kje se denar porablja. Sam lahko ugotovim samo, koliko ga drzava nameni posameznim ustanovam. Kar pa za mene ni zadosti.
Jaz hocem vedeti vec. Hocem vedeti toČno kje se denar porabi v teh ustanovah. Hocem vedeti, koliko gre za plače. Hočem vedeti, koliko gre za projekte in za kaj se porabi denar v teh projektih. Hočem vedeti, kaj so ti projekti in kaksen je njihov namen. Hočem vedeti, koliko gre za vzdrževanje. Hočem vedeti, kaj se sploh dogaja.


Moje mnenje je, da bi bilo potrebno uvesti javne državne finance. Pregled nad vsemi državnimi računi, tj. vsa nakazila na in iz računov. To bi rešilo mnogo problemov vključno s korupcijo in ostalimi goljufijami
In zakaj tega še ni? Očitno je, da so mi nekatere stvari zamolčane. Nocejo mi povedati resnice. Država ki jo financiram, mi noce dati resnicnih podatkov
Zakaj in za kaj bi ji potem jaz dal svoj glas??


Kaksno je tvoje mnenje?

4 komentarji:

  1. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Se popolnoma strinjam s tvojimi mislimi.

    OdgovoriIzbriši
  3. No s tem da bi bile finance javne bi se pojavili novi problemi ki jih pa sedaj ni. Zdi se mi da javne finance ne bi podprl že iz samega razloga da mi folk vid kok mam plače na računu s tem ko bi vedu nekdo koliko je moje finančno stanje bi bil lahka tarča za recimo rop, izsiljevanje, in atetntat. Finance naj bojo zasebne kar se tiče državne blagajne pa javne.

    OdgovoriIzbriši
  4. se strinjam z Žanom. Da bi drugi ljudje vedeli posameznikovo finančno stanje in vedeli njegov reden dohodek, bi se pojavilo dosti drugih problemov. Da pa bi državo vodili vsi izmed nas preko progrma (za vsak nov zakon bi volili preko računalnikov) ne pa politikov in bi ta program nadzirali finance. Nam ne bi bilo potrebno plačevati toliko za javni urad. Javno bi bilo le koliko denarja je kam namenjeno ne pa koliko denarja je posameznik prispeval glede na njegov dohodek! Treba bi bilo ljudje bolj osvestit z današnjimi problemi in vsi bi morali biti na tekočem.

    OdgovoriIzbriši